Marla leder ett mikroföretag som tillverkar fairtrade-smycken åt Wakami i Guatemala

Marlas historia

Mitt namn är Marla. Jag är 39 år och ledare för Producciones Kastajem. Sedan jag började arbeta för Wakami har mitt liv förändrats rejält.

För tio år sedan började jag i hemlighet gå på Wakamis workshops. Innan dess hade jag tyckt att kvinnor främst är avsedda att bli hemmafruar och mammor. Jag ville arbeta, men ville inte skapa problem med min man. Med tiden fick Wakami mig att se värdet av mig själv och av kvinnors frigörelse generellt.

“Slöseri att utbilda kvinnor”

Mitt arbete har förändrat inte bara hur jag tänker, utan också hur min familj lever. Min far ansåg att kvinnor inte ska utbilda sig, eftersom det är slöseri med pengar. Men jag bröt med det synsättet i och med min dotter Rocío. Hon har inte bara gått ut high school utan är den första i min släkt att studera på college. Hon är ett exempel på hur långt Wakamis kvinnofrigörelse kan ta dig.

Wakami är en dörr

För oss har Wakami varit en välsignelse. Jag tröttnar aldrig på att säga att Wakami är en dörr, för den har bjudit in mig att drömma. Tack vare mitt jobb har jag kunnat bygga mitt hus och förbättra det. Mitt nästa mål är att få den andra våningen klar. Jag har uppnått många drömmar med Wakami och jag tänker varken sluta drömma eller arbeta för att göra dem till verklighet. Detta arbete har givit mig möjligheter och jag har försökt göra det bästa av varenda en. Varje dag försöker jag göra mitt bästa, eftersom jag vill att mina barn ska ha ett bättre liv.

En kollektiv dröm

Jag älskar att väva armband och jag är passionerad om mitt jobb. Varje gång jag gör ett armband vill jag att det ska bära på positivitet, hopp och välgång. Jag vill att kunden ska kunna knyta an till våra drömmar. Varje natt ber jag till Gud att Wakamis dröm om ett bättre Guatemala ska bli sann. Genom att skapa fler jobb i landsbygden kommer vi att bli bättre. María [Pacheco, Wakamis grundare] säger alltid att en kollektiv dröm är ostoppbar. Vi är mer än 500 kvinnor som arbetar för att förbättra våra familjers liv – och för att förbättra Guatemala.


Berättat för Isabela Sagastuy, Kiej de los Bosques. Producciones Kastajem är ett av många små företag som drivs av lokala hantverkare och som levererar smycken åt Wakami inom ramen för vad vi kallar inklusivt företagande.

Independently verified
66 recensioner