En del av Fashion Revolution: du får möta som tillverkar ditt mode, yrkesarbetare som får en ordentlig lön. Här Eleba, som tillverkar armband för Wakami. Wakami säljs i Sverige av Masomenos.

Vad är Fashion Revolution Week?

Kanske har du sett taggar som #WhoMadeMyClothes och #FashionRevolution och undrar vad de står för. Här försöker vi besvara några vanliga frågor.

Vad är Fashion Revolution Week?

Det är en vecka i april som varje år försöker uppmärksamma konsumenter om hur de kan pressa på för att skapa en mer rättvis, hållbar och sund värld. En central del är att ställa sig själv och de modeaffärer man handlar i frågan #WhoMadeMyClothes? och #VemTillverkarMinaKläder?. Det är ett sätt att tvinga fram ökad transparens i modebrancshens många gånger omfattande, globala och snåriga produktionskedjor.

Vem ligger bakom Fashion Revolution Week?

En global rörelse som kallas Fashion Revolution. Den finns bland annat i Sverige och är i dag en av världens största modeaktivismrörelser. Fashion revolution mobiliserar medborgare, varumärken och beslutsfattare genom forskning, utbildning och opinionsbildning.

Vilka är Fashion Revolution?

Rörelsen startade som en reaktion på den fasansfulla brand- och raskatastrofen i klädfabrikskomplexet Rana Plaza Building i april 2013 i Bangladesh. Över 1000 arbetare dog och dubbelt så många skadades. Händelsen satte fokus en av på modeindustrins skamfläckar: de usla, farliga arbetsförhållandena och slavlöner.

Vad vill Fashion Revolution-rörelsen?

Fashion Revolution är inte anti-mode. Tvärtom är många medlemmar mycket stilintresserade. Målet är en global modeindustri som bevarar och återställer miljön och värderar människor framför tillväxt och vinst.

Vad menas med “I made your jewellery”?

“I made your jewellery” eller “I made your clothes” är ett sätt att uppmärksamma varumärken som strävar efter full transparens med arbetarnas villkor och ofta, som i fallet Wakami, är certifierad Fair Trade. På bilden ovan ser du till exempel Elena, som driver ett mikroföretag där hon tillsammans med kvinnor i sin by tillverkar armband åt Wakami.

Independently verified
66 recensioner