Två flickor som går i skolan tack vare stipendium från Wakami.

Fler flickor i skolan i Guatemala

Din dröm, min dröm, deras dröm är skolor fyllda med friska barn som förändrar världen. För att göra detta möjligt måste vi se till att tjejer går i skolan.

När jag var 8 år gammal brukade jag hälsa på en gård i Guatemalas torra områden. Där lekte jag i bergen, bar vatten i kärl och hade många samtal med de jämngamla flickor som bodde där. Jag växte upp omgiven av alla dessa tjejer som var precis som jag: ungefär samma ålder, samma intressen, samma skämt, samma humor. Men när jag blev äldre förändrades saker…

En gång, när jag fyllt 12, besökte jag gården igen. Jag frågade efter en av mina vänner där: Aura. Det visade sig att hon hade lämnat byn och gift sig med en man. Hon hade lämnat sitt hem, sin trygga plats och naturligtvis hade hon också lämnat skolan. I en tid när mina bekymmer handlade om hur man springer snabbare eller klarar ett matteprov, fick min vän lämna allt sådant bakom sig – och snart blev hon mamma. När hon fyllde 17 hade hon blivit mor till tre barn. Missförstå mig inte, att bilda familj är något som är värt att fira, men att göra det så ung, i ett sammanhang av brist och undernäring, vidmakthåller cykler av fattigdom och utsatthet.

Att se till att fler flickor stannar i skolan är en del av mitt syfte med att arbeta på Wakami. Wakami är en plattform som har låtit oss se flickor ta examen och därigenom bryta kedjor av historisk sårbarhet för hela familjer. I samhällen där kvinnor sällan studerar på gymnasiet är det verkligen ett privilegium att se flickor välja att fortsätta ända till universitet och få chansen att skriva sin egen framtid. Ni är alla en del av detta, eftersom varje produkt du köper blir till stipendium för flickor i Guatemala.

Och detta är kanske det viktigaste budskapet i detta inlägg: VI FÖRÄNDRAR VÄRLDEN. I Guatemala går 4 av 10 barn i skolan men när det gäller Wakami-barn är andelen 9 av 10. I ett land där genomsnittstiden i skolan är 3 år, ser vi Wakami-flickor som tar examen FRÅN COLLEGE. Vilken underbar sak att bevittna – och allt tack vare dig.

Berättat av Isabela Sagastuy, som arbetar på Wakamis huvudkontor i Guatemala City (men just nu själv pluggar vidare i Madrid).

Logotyp: Wakami

Independently verified
66 recensioner