Matilde, kvinnlig entrepenör som tillverkar smycken för Wakami

Matildes historia

Mitt namn är Matilde. Jag är entreprenör och ledare för Mujeres Concepción, en av de första grupper konsthantverkare som började arbeta med Wakami.

Som ung hade jag flera motgångar. Min far dog när jag var sju år gammal och jag kunde inte gå färdigt skolan. När jag själv bildade familj led min man av en svår sjukdom som gjorde honom arbetslös i sex år.

Idag kan jag säga att jag driver ett företag som redan fyller 12 år och som ger de anställda kvinnorna en egen inkomstkälla för sig och sina familjer. Plus att jag har inkomster som hjälper mina barn vidare i livet. Jag älskar att jobba i Wakami eftersom det har låtit mig se förändringen. Förändringen i min familj, i mina barn, i kvinnorna som jobbar med mig och i mitt samhälle.

I Matildes armbandsverkstad. En krok i bordet är allt som behövs. Och många timmars övning…

Jag har alltid drömt om att mina barn ska studera och nu har alla tre tagit examen och har ett bra jobb. Jag har alltid drömt om att mitt hus ska vara fint och tryggt och idag kan jag säga att jag lever lyckligt, omgiven av träd. Min dröm nu är att renovera mitt hem och att hjälpa fler unga kvinnor i mitt samhälle.

Matilde är en av många kvinnor som driver mikroföretag i nära samarbete med Wakami. Vi på Masomenos träffade henne för några år sedan. Hon och alla hennes kollegor tog emot oss i sin by Pastores, dit vi tagit oss (sittande på flaket på en pick-up, vad annars?) en knapp timmes resa från Antigua. Hon är en underbart varm person med mycket driv och det är lätt att förstå att det går bra för henne och hennes verksamhet.

Detta är ett av många exempel på den verkliga förändring vi kan åstadkomma genom att låta människors drömmar möta möjligheter. Wakami, som uppmuntrade Matilde att arbeta tillsammans med dem och kvinnor i byn, är certifierad Fairtrade och certifierad B Corp. Som María Pacheco, Wakamis grundare, brukar säga: “En människas dröm är stark, men en kollektiv dröm är ostoppbar”.

Certified B Corporation - bcorporation.net
Wakami logotyp
Guaratnteed Fair Trade WfTO

Du hittar smycken som Matilde och hennes kollegor tillverkar i Masomenos webbshop.

Independently verified
66 recensioner