Miraklet som heter Rocío

av María Pacheco, grundare av Wakami

Skulle du vilja träffa ett mirakel? Ett mirakel som DU har hjälpt till att skapa, om du har köpt någonting från Wakami.

Får jag lov att presentera Rocío (uttalas ro-si-o), en 22-årig kvinna och dotter till Marla, en av kvinnorna som hjälpte oss starta Wakami för 13 år sedan.

Först att gå ut high school

För ett litet tag sedan, när vi inför vänner, medarbetare och inbjudna öppnade den första Wakami-ambassaden i Antigua, höll Rocío invigningstalet denna magiska dag – på engelska, inte spanska. Hon delade med sig att hon var den första i sin familj att gå ut high school och hur hon nu gått vidare med examen från college också.

Tänk på det – Rocío var åtta år när hennes mamma blev en del av Wakami! Då, för 13 år sedan, hade Rocío inte mycket att se fram emot. Precis som sin mamma skulle hon antagligen inte kunna fortsätta i skolan efter sjätte klass. I hennes by, liksom i otaliga andra, ansågs inte flickors skolgång vara viktig. “De kommer ändå snart att vara gifta och då är deras enda uppgift att få barn”.

I sitt tal tackade Rocío sin mamma för att hon valde att skriva en ny historia – nya möjligheter – för Rocío och hennes systrar. Genom partnerskapet med Wakami kunde Marla skicka sina barn till skolan. Vad som än hände, skulle inte Marlas barn behöva upprepa sin mors historia.

Rocio Mendez Chanta 2022
Rocío

Ett armband i taget

Att ge sina barn en utbildning blev Marlas motivation. Med ett armband i taget tjänade hon sina egna pengar och tog makten att besluta över sitt liv – och betala för den utbildning hon ville att hennes barn skulle få.

Nu, 13 år senare, har Roció tagit examen från college. En syster går i high school, den andra i mellanstadiet. Roció berättade att nu är även hennes pappa stolt.

Medan Rocío talade kunde vi märka hur Marlas ögon tårades – hennes utstrålning och uppenbara stolthet var vacker att se.

Senare samma dag berättade Marla: “Jag kunde inte förstå det min dotter sa i dag, men jag vet hur det hände, armband för armband”. Hon sa att människor som köpt Wakami-armbanden nu är en del av denna förändring.

Vid det här laget tårades mina ögon också…

Mirakel i många hem

En del av Wakami-ledarna från närliggande byar var närvarande. De är de grundande Wakami-grupperna, de som startade med oss för 13 år sedan. Då delade vi en dröm om att en gång vara ett varumärke som kunde överstiga gränserna och generera inkomster för många kvinnor i Guatemala. Dessa kvinnor var de som direkt ville vara med.

Så, tack! Jag är så tacksam för alla er som är en del av detta… Detta mirakel i ett litet hem i en avlägsen by i Guatemala. Här är mammor beslutsamma och flickor förändrar historien, hjälpta av människor som älskar deras produkter! Att tänka sig att dessa mirakel sker i många olika hem, i många olika byar… vi känner oss ödmjuka.

maria signatur 250x100 1

María Pacheco är biolog och grundare till varumärket Wakami och det koncept av nyttigheter som blir tillgängliga för kvinnor som tillverkar Wakamis produkter. Det här inlägget publicerades först på Wakamis blogg.


Bland Rocíos favoriter

Uppdatering: nu också entrepenör…

Sedan María skrev inlägget ovan har Rocío blivit färdigutbildad lärare, men gör också sin mamma sällskap som ung ledare för hantverksgruppen Milpas Altas. Arvet går vidare…

Independently verified
66 recensioner