Santos, ledare för Producciones Tzununa i Guatemala

Santos historia

Mitt namn är Santos, jag är 23 år och ledare för gruppen Producciones Tzununa. Jag gick ut nionde klass, men fortsatte inte med studier. Jag gifte mig när jag var 17. När jag fyllt 19 år började jag arbeta med Wakami. Jag var gravid med min son och Wakami hade börjat besöka Tzununa. Det var svårt i början, för min man ville inte att jag skulle arbeta.

En gång slängde han ner mina verktyg för armbandstillverkning på golvet. På grund av min man övergav jag nästan gruppen, men mina föräldrar övertalade mig att fortsätta, så jag gjorde det. Nu arbetar till och med min man med oss i Producciones Tzununa.

Byggde mitt eget hus

När jag var en liten flicka drömde jag om att ha mitt eget hus, för stället vi bodde på var så litet. Tack vare Gud har jag uppnått min första dröm. Det var tufft, men jag klarade det med hjälp av Wakami. Jag byggde mitt eget hus.

Drömma med öppna ögon

Jag har inte slutat drömma. Min dröm är att min son Félix ska få en bra utbildning. Jag drömmer om att plantera och sälja kaffebönor. Vi har redan köpt marken där vi ska börja. Jag tror starkt på att vi måste våga drömma, drömma med öppna ögon, och arbeta hårt för att uppnå våra mål.


Berättat för Nataly Basterrechea, Kiej de los Bosques. Producciones Tzununa är ett av många små inkuberade företag som drivs av lokala hantverkare och som levererar smycken åt Wakami inom ramen för vad vi kallar inklusivt företagande

Independently verified
66 recensioner