En värld av inspiration

av María Pacheco, grundare av Wakami

När Wakami nyligen skulle återcertifieras av B Corporation (en process som sker återkommande), fick det mig att reflektera över våra marknader, vår vision och vår mission. Jag har alltid sett kraften i marknader – och deras möjlighet att förändra verkligheten.

Jag har lärt mig att marknader som värdesätter kulturarvet från förfäderna, återställer ekosystemen och ger möjligheter till människor som exkluderats, det är marknader som skapar en vackrare värld.

María Pacheco med en av de kvinnor som driver mikroföretag som producerar för Wakami.

Det är de värderingar vi har på Wakami. Vår vision är en vacker värld, där både människor och jorden är lyckliga. Vår mission är att skapa produkter som inspirerar våra kunder och förändrar livet för dem som tillverkar dem.

Det är lättare sagt än gjort. Vi har lärt oss på Wakami att denna vision och mission inte är ett slutmål, utan mer som en utstakad väg, som manar oss framåt – genom felsteg och succéer, genom tuffa tider och VERKLIGT tuffa tider…

Denna vision är så stark, så vägen är alltid mödan värd. Som jag berättat många gånger, och du säkert sett själv, finns det så många lyckliga stunder, glimtar av ljus och uppenbarelse, ögonblick då miraklen står framför oss… Allt genom en resa som möjliggör en kontakt mellan familjer i avlägsna småbyar i Guatemala och familjer i andra delar av världen. En resa som delar en insikt. Som vårt armband All One säger: “våra olikheter gör oss unika, vårt gemensamma ursprung gör oss alla till ett”.

Det underbara är att Wakami förstås inte är ensamma i denna strävan för en bättre värld genom företagande. Det finns många andra företag som gör resan och hittar nya sätt att förbättra världen. Därför är vi så stolta över att, tillsammans med andra företag, vara en del av B Corporation-rörelsen, ett initiativ som mäter hur företag bidrar inom olika områden – till samhället, miljön, kunderna…

Certified B Corporation - bcorporation.net

Wakami har varit certifierade sedan 2013 och var ett av de första företagen att bli certifierade i Guatemala. På den tiden visste få vad det innebar att vara en B Corp. För oss var det underbart att upptäcka att det fanns andra som gjorde samma resa som vi.

Nu efterfrågar hela världen B Corps, deras produkter och tjänster, väl medvetna att de alla har en unik drivkraft för att förbättra världen, grundad i sina egna samhällen.

Genom certifieringsprocessen utvärderas inte bara dina affärer, du lär dig också nya sätt att skapa förändring. Att vara en B Corp är som att gå i skola och få lära sig, inte från lärarna, utan från dina studiekamrater.

Jag vill bjuda in dig att ta en titt på B Corp-sajten, www.bcorporation.net. En fras sammanfattar filosofin bakom denna rörelse: “The Declaration of Interdependence”. Allt och alla hänger ihop och vi är beroende av varandra. Du kan hitta Wakami listade här:  https://bcorporation.net/directory/wakami

Pandemikrisen har visat hur vi alla är sammanlänkade. B Corps lyfter inte bara fram det, utan också att samarbete utgör själva drivkraften för förändring och hopp.

Jag har haft förmånen att möta en av B Corporations grundare, Jay Coen Gilbert, och när han gav mig sin personliga berättelse som ledde honom att starta rörelsen (tillsammans med Bart Houlahan and Andrew Kassoy), blev jag verkligen inspirerad.

För Wakami är det verkligen speciellt att veta att vi är tillsammans med andra, som alla skapar nya vägar för världen. Att vara del av en gemenskap som delar så många värderingar är helt ovärderligt för oss.

Maria

María Pacheco är biolog och grundare till varumärket Wakami och det koncept av nyttigheter som blir tillgängliga för kvinnor som tillverkar Wakamis produkter. Masomenos är exklusiv distributör för Wakami i Sverige.

Independently verified
66 recensioner