Jenny, 27, som i sin by i Guatemala tillverkar smycken åt Wakami och Masomenos.

Jennys historia

Jag heter Jenny, jag är 27 år och jobbar på Artesanías Candelaria. I min familj var vi sju syskon. Jag var yngst och jag var den enda som gick i skola. Jag var alltid mycket medveten om hur lycklig jag var för att jag fick den möjligheten. När jag tänker på min barndom är mina bästa minnen när jag var i skolan.

Mina föräldrar betalade för mina studier till och med sjätte klass, men efter det arbetade jag för att kunna betala för högstadie och gymnasium. Jag drömde om examen, men var tvungen att sluta för tidigt.

Vid 19 år hade jag fött min första och enda son. För mig är den största utmaningen med att uppfostra ett barn att ge det utbildning och överföra rätt värderingar. Min man och jag vill inte att vårt barn ska lida som vi själva lidit. Jag vill att min son ska studera så att han har bättre möjligheter än vi hade. Därför började jag tillverka armband. Men när Wakami först kom till vårt samhälle var de flesta männen väldigt macho och tyckte inte att vi kvinnor skulle arbeta. Min man var en av dem. Det var tufft, men vi gav oss inte. När vi började generera inkomst började han stötta mig. Situationen för oss alla har förändrats mycket. Gemenskapen i Artesanías Candelaria innehåller nu fler kvinnor.

Wakami har förändrat vår mentalitet, våra familjer och en liten del av samhället. Wakami har i hög grad hjälpt mig som kvinna, har hjälpt mig att känna mig fri och jag känner att jag kan göra saker andra inte trodde jag kunde göra eller lät mig göra. Jag känner mig nyttig, modig och kunnig. Nu är jag en självständig kvinna.

Berättat för Isabela Sagastuy, Kiej de los Bosques. Artesanías Candelaria är ett av många små företag som drivs av lokala hantverkare och som levererar smycken åt Wakami inom ramen för vad vi kallar inklusivt företagande.

Independently verified
66 recensioner