Cecilias historia

Mitt namn är Cecilia. Jag är 42 år gammal och väver handgjorda armband på Producciones San Juan. Jag har tio syskon, vilket innebar att mina föräldrar bara hade råd att betala för ett år i skolan. Trots det drömde jag alltid om att ta examen. När jag var fyrabarnsmor kunde jag återvända till skolan och ta examen från sjätte klass.

Jag har nu fem barn och separerade nyligen från min man. Han ville inte att våra döttrar skulle studera. Han sa att om jag ville att de skulle gå i skolan, skulle han inte bidra med någonting. För några månader sedan slutade han arbeta och började göra mig illa.

“Packa dina saker”

Den tredje gången han slog mig tänkte jag: “Varför står jag ut med detta? Jag arbetar, gör vackra armband, så jag behöver inte honom!”. Så nästa dag sa jag till honom: “Vi kan inte leva så här. Packa dina saker och försvinn från huset. Jag stannar med barnen. Allt som finns här, finns för deras skull och du kan inte ta någonting. Ta bara ditt ID och dina kläder!”

Jag känner mig bättre sedan han lämnat; även mina barn säger att vi har det bättre nu utan honom.

Med Wakami

Jag har arbetat med Wakami i över sex år. Jag har gillat alla smycken de har lärt oss tillverka och jag tackar Gud för att jag kan väva dem alla. Wakami har hjälpt mig mycket. De stödde mig med ett skolstipendium, ett ekofilter till dricksvattnet och solceller. Jag tror Wakami har hjälpt vår familj komma närmare varandra, eftersom mina barn kan hjälpa mig med armbanden och med sysslorna i huset.

En dröm ska bli sann

Min dröm är att alla mina barn tar examen. En del av drömmen är redan sann, eftersom min äldre son tog examen förra året. Min andra son kommer att ta examen nästa år och vill fortsätta på college. Det blir svårt att ha råd med, för jag måste också betala hans systrars skolgång. Jag ska fortsätta att arbeta och göra allt i min makt för att alla mina barn ska kunna gå ut high school.


Berättat för Isabela Sagastuy, Kiej de los Bosques. Producciones San Juan är ett av många små företag som drivs av lokala hantverkare och som levererar smycken åt Wakami inom ramen för vad vi kallar inklusivt företagande.

Independently verified
66 recensioner