Brinnande hjärtan

Wakami i bok om visionära aktivister

Som 18-åring arbetade Maria Pacheco i flyktingläger, i ett av sitt lands mest krigshärjade och fattiga områden. Bland hennes uppgifter: att lämna ut döda barns kroppar till förtvivlade mödrar. Synen av mammor som bär hem sina döda barn berörde Maria djupt. Antingen, tänkte hon, måste hon hädanefter stänga in sig i en glasbubbla och låtsas som ingenting, eller så måste hon försöka göra något. Åt kriget, fattigdomen och orättvisorna.

Nu, tjugo år senare, sår Maria Pacheco vad som måste kallas framtidstro i sitt Guatemala, ett land fortfarande plågat av undernäring och våld. Med en kvinna i taget, genom arbetet med Wakami, Communities of the Earth och Vital Voices, sprids drömmen om en bättre framtid. Tusentals kvinnor har omsatt sin hantverksskicklighet till exporterbar produktion och hela byar får möjlighet att samarbeta kring nyttigheter som vattenrenare, spisar och ekologisk odling. Nyckeln är, enligt Maria, att se allt det goda som redan finns och använda det för att bryta fattigdomsspiralen.

Olika människor, liknande drivkraft

Marias berättelse finns att läsa i en nyutkommen bok av Jill W Iscol och Peter W Cookson Jr. Som en av tolv aktivister i olika delar av världen berättar hon om sin personliga resa, ofta tagen med små steg, mot ökat samhällsansvar och förändring. Läsaren får möta tolv aktivister som skiljer sig väsentligt i ålder, bakgrund och inriktning. De drivs däremot av en liknande passion och övertygelse; att världen de lämnar i från sig kan vara lite bättre än de fann den.

Bill Clinton: Likgiltighet farligt

I förordet hoppas USA:s tidigare president Bill Clinton att boken ska inspirera och hjälpa människor definiera sin egen uppgift i livet. Samtidigt sätter han möjligheten att sprida välfärd och rättvisa i ett större sammanhang; att likgiltighet för de mindre privilegierades och eftersattas situation ofelbart leder till en mörkare framtid för oss alla. För att bygga oss själva en bättre framtid, måste vi hjälpa andra att bygga sin.

Här kan du köpa boken

Hearts on Fire finns bland annat här:

SparaSpara

Independently verified
66 recensioner