Doña María Garcia ~ Artesanias Ixil, Guatemala. Foto: Garret Byrum

Doña Marías historia

“En dag kom Wakami in i våra liv. De frågade oss om våra drömmar. Kunde vi någonsin drömma igen, efter allt vi hade sett?” 

Det har gått fyra år nu. Jag är en företagsledare. Jag började drömma igen, liksom kvinnorna i min by. Men för mig är en sak ytterst viktigt – att dela med mig av min historia, om mitt liv och min by. Att dela smärtan och att, tillsammans, fortsätta återuppbygga oss själva, våra liv, våra drömmar – att läka.”

Doña María Garcia ~ Artesanias Ixil, Guatemala

Från förtvivlan till framtidstro

María Garcia kommer från en fattig, avlägsen del av Guatemala. Ett land sargat av ett långt och blodigt inbördeskrig och ännu långvarigare orättvisor mot ursprungsbefolkningen, mayaindianerna. Hon är en av många kvinnor som bestämt sig för att bryta de negativa spiralerna, de som främst drabbar de som inte äger någon jord, inte har fått utbildning och där undernäring bland barnen är regel snarare än undantag. För några år sedan startade María ett inkuberat företag under Wakami-paraplyet. Nu är hon ledare för hantverksteamet Artesanias Ixil som producerar smycken för en global marknad. Materialkostnaden står Wakami för och kvinnorna som arbetar med henne får alla rättvisa löner.

Dessutom får byn hjälp att starta ekologiska odlingar, barnen får hälsokontroller och familjerna kan köpa effektiva vedspisar, vattenfilter och solcellsdriven belysning till reducerade priser. Det är detta som Wakamis koncept med inklusivt företagande handlar om.

María har genom sitt mod och sin skicklighet skapat en välfungerande rörelse, som givit henne trygghet och nya möjligheter. Hon har också uppfyllt en av sina drömmar – att bygga sig ett riktigt hus. Nu har hon precis börjat blogga. Läs gärna hennes första inlägg: Threads of Memory.

“Empower women”

I engelskan finns ett bra verb: empower. Den svenska översättningen, att bemyndiga, fångar för ett modernt öra inte riktigt innebörden. Men det är vad Wakami gör: “empower women”. Hjälper kvinnor i tuffa omgivningar att vara mer än de traditionellt anses kunna. Att förändra sina liv och ta plats. Att stolt använda sina kunskaper och förvärva nya. Att våga ta steget. Driva på utvecklingen, i sina familjer och i sina byar – och därmed i landet.

Några glimtar från vår senaste resa till vänner, leverantörer, platser vi älskar och projekt vi tror på…

Publicerat av Masomenos AB Måndag 14 juli 2014
Independently verified
66 recensioner