Be still & know-skylt

Tankar i karantän

Från Guatemalas hjärta

av María Pacheco, grundare av Wakami

Jag har länge känt önskan att arbeta för en bättre värld; att på något sätt få människor att må bättre och känna sig stolta över sig själva – och att också göra vår planet till en vackrare plats genom handlingar som läker den och visar den respekt.

Jag brukade säga att denna resa för mig började i de avlägsna byarna i Guatemala. Det var där mitt hjärta först fylldes av behovet att lindra smärtan hos mödrar som förlorat sina barn till krig och fattigdom; att på något sätt rädda dem.

Men när jag ser tillbaka på mig själv och denna resa – något jag kunnat göra under några månader av karantän – har jag insett att jag missuppfattat allt.

Det är de här samhällena som räddat mig… det är dessa samhällen och dess starka människor som visat mig en väg… det är dessa samhällen och deras vackra människor som gjort mig lyckligare – som var avgörande för min egen läkeprocess, som visade mig drömmarnas kraft, styrkan i hopp och möjligheterna i hårt arbete. Trots allt är det på Guatemalas utsatta landsbygd lättare att se sådant, eftersom allt är “back to basics” här.

Hur jag ser det nu…

Föreställ dig att gå till vilket samhälle som helst och säga att du har en dröm, bjuda in dem att vara med, utan minsta bevis för att den kommer att bli sann. Föreställ dig att människorna i samhället ansluter sig, arbetar hårt och säger åt dig att inte ge upp när det blir tufft, ber för dig och tackar dig om och om igen.

Föreställ dig att det som startade med två kvinnor växer till 300; och alla säger att de tror på dig. Det är 300 kvinnor vars drömmar också blivit sanna. Det är 300 kvinnor vars barn har bättre hälsa och går i skolan. Det är 300 kvinnor som förändrar sina egna byar. Allt framför dina ögon.

Efter att ha arbetat med dem i 16 år, är det 300 kvinnor som givit mig en gåva…. gåvan att tro på mig, lita på mig och följa med mig… på en resa som har lett till att jag ser mig själv, en resa som är en spegel av min själ, en resa som givit mig hopp…

En resa som har givit liv åt Wakami – en plats där jag ser mig själv nu, en plats som upprätthålls av ett team starka människor, en plats som återspeglar styrkan och skönheten hos landsbygdens kvinnor och byar… en plats som bjuder in oss att se oss själva i ljuset av andra människors drömmar och hopp.

Den här karantänen förde med sig en värdefull gåva – skickad från hjärtat av Guatemala.

Den här gåvan finns där, för alla som behöver se sig själva i ett annat ljus… du är välkommen! Kvinnorna – våra medmedborgare i världen – kommer att välkomna dig in!

Maria

María Pacheco är biolog och grundare till varumärket Wakami och det koncept av nyttigheter som blir tillgängliga för kvinnor som tillverkar Wakamis produkter. Masomenos är exklusiv distributör för Wakami i Sverige. Det här inlägget skrevs mitt under Guatemalas kamp med coronapandemin. Landet har infört stränga karantänsregler som kraftigt begränsar människors möjlighet att röra sig och arbeta.

Foto från Marías Facebooksida.

Independently verified
66 recensioner