Pris till Wakamis grundare

María Pacheco reste nyligen till Washington DC för att som en av tre pristagare ta emot Goldman Sachs and Fortune Global Women Leaders Award, som delades ut under Most Powerful Women Summit

María grundade varumärket Wakami efter att på nära håll upplevt de ohyggliga förhållanden som inbördeskriget i Guatemala medfört för landsbygdens fattiga, för dess kvinnor och barn i synnerhet. Nu är hon ledare för en växande modeproduktion, utlokaliserad till småskaliga, inkuberade hantverksföretag med fairtrade-certifierade löner, transparens och medbestämmande.

Wakami ger traditionellt hantverkskunnande tillgång till en global marknad, samtidigt som det ger kvinnor en egen inkomst, chans till utveckling och positiva nätverk. Ett konkret resultat är att barn till kvinnor som tillverkar för Wakami har 75 % högre närvaro i skolan än genomsnittet för Guatemala.

Prispengarna kommer María att använda till att starta dator- och programmeringskurser för unga kvinnor på Guatemalas landsbygd, i syfte att öppna större delar av arbetsmarknaden för dem.

För fem år sedan var möjligheten att skapa goda framtidsutsikter för nya generationer i dessa byar en dröm – nu börjar den bli verklighet. Det här priset blir en viktig resurs i processen.

Independently verified
66 recensioner