Lis Girón, Creative Director på Wakami i Guatemala

Skönhet och stil

I huvudet på Lis

“Vem är det som designar allt det här vackra?” Det är en fråga vi får ofta. När Wakami ställer ut på modemässor världen över är nyfikenheten stor – inte minst för vem designern är.

Hon heter Lis.

På Wakami är begreppet “team” centralt. Alla arbetar tillsammans, i varje kollektion, i utformandet av varje ny produkt. Men företagets Creative Director; Lis Girón, står för en högst påtaglig magi när nya koncept och nya produkter ska utvecklas. Ibland verkar det som hennes idéer växer fram på bråkdelen av en sekund! Hon kan nästan varje traditionell vävteknik som finns och vilka material de kan kombineras med. Lis är inte bara Creative Director, utan också en lagspelare och en riktig multi-tasker. Hon utvecklar koncept, formger och väver nya produkter, skapar nya Wakami-butiker i Guatemala – och berättar de roligaste historier.

Lis Girón började arbeta med Wakami för 14 år sedan, när varumärket inte var mycket mer än en idé. Hennes input hjälpte till att forma satsningens stil och värderingar – så de finns naturligt i hennes blod. Lis är lika viktig för varumärket som Wakami är i hennes liv.

Från elektronik till mode

Då drömde Lis egentligen om att formge elektronikprodukter som skulle nå en världspublik. Föga anade hon att hennes designer skulle komma säljas över hela världen, men i en helt annan form än hon föreställt sig.

Lis första uppgift för Wakami var att utveckla en produkt, nästan vilken produkt som helst, som kunde nå större marknader och skapa möjligheter för kvinnor på Guatemalas landsbygd, alla med olika kunskaper och färdigheter.

Det var då hon började studera bäst-säljande produkter; konsthantverksföremål som kan tillverkas relativt snabbt och i stora kvantiteter, i en modell som kunde passa kvinnorna på landet.

Traditionella metoder

Lis reste till olika samhällen i Guatemala och även till en branschmässa i New York. Det var då hon förstod att modeaccessoarer kunde vara en produkt som skulle kunna öppna flera dörrar. Hon insåg att armband hade stor efterfrågan, och är något som kan tillverkas utan större teknologiska investeringar, är lätta att bära och transportera. De kan samtidigt skapas utifrån en rad olika tekniker och traditioner, av kvinnor med olika bakgrunder och kunskaper. De kan också skapas med makraméteknik, om ingen lokal kulturtradition kan tillämpas.

Lis drömde då, tillsammans med resten av teamet, om det Wakami vi känner som verklighet i dag.

När du tittar ner på din handled, smyckad med ett (eller många?) Wakami-armband, har du Lis att tacka för dess skönhet och stil. Vi är tacksamma för att ha henne i teamet, skapande nya sköna ting för oss alla och nya möjligheter för kvinnorna omkring henne.

Berättat av Anita Samayoa, dotter till María Pacheco, medgrundare till Wakami. Anita har nyligen börjat arbeta på designavdelningen på huvudkontoret i Guatemala City.

Independently verified
66 recensioner