En ett-pojke med ett träd som ska planteras i Guatemala.

Cirkeln sluts

Jag älskar den här bilden – en ettårig pojke som bär ett träd som ska planteras i en by Guatemala.

Det här fotot är ett exempel på när cirklar sluts för mig. Som 25-årig biolog ville jag arbeta med landsbygdssamhällen genom att plantera träd, rena floder, hjälpa ekosystemen att återhämta sig.

Men när jag började arbeta med ledarna i byarna sa de till mig: “Vi kan inte ta hand om jorden om vi inte kan ta hand om våra familjer först”.

Det kändes då som om min passion för jorden och naturen fick perspektiv. Det var då som jag förstod: för att kunna göra jorden hållbar, behöver människor först ett sätt att göra sina egna liv hållbara. Det gör vi alla.

Jag bestämde då att det första jag var tvungen att göra, var att hitta marknader för det som byborna kunde producera.

Det har gått 30 år sedan den gången. Under dessa år lärde vi oss att koppla ihop landsbygdssamhällena till marknaderna, vi lärde oss att inkubera företag med kvinnor som hade stora drömmar men inte några möjligheter, vi lärde oss hur vi ska arbeta med kvinnor och deras familjer så att deras inkomster skulle låta dem uppfylla sina drömmar – drömmar om att deras barn är friska, går i skolan, för dessa människor otroliga drömmar om college för sina barn, drömmar om ett vackert hem där deras familjer skulle kunna trivas. Drömmar som alla som har möjlighet att uppnå dem kan känna igen.

Vi lärde oss hur produkter som kommer från dessa samhällen är budbärare, ambassadörer – och hur de blir till länkar mellan de människor som producerar dem och de människor som köper dem. Vi såg att när dessa kopplingar fungerar, förändras alla i processen. Det är vad vi älskar.

Det var på grund av dessa erfarenheter som vi började prata om kollektiva drömmar.”

Wakamis grundare María Pacheco bredvid en kvinna som just formulerat sina drömmar.
María Pacheco bredvid en kvinna som just formulerat sina drömmar med några ord och bilder. Det är så de flesta Wakami-hantverkare börjat – att uttrycka vad de vill ska hända och sedan se till att det händer.

“Och än en gång visade det sig att byarnas folk hade rätt. När de kunde ta hand om sina familjer, skulle de också börja ta hand om jorden.

Bilden med pojken och trädet togs under ett xGuate-evenemang i en by i San Cristobal Totonicapán i Guatemala. xGuate är en rörelse för Guatemala och människor som älskar Guatemala. Ett sätt att tacka för detta land och vara med och göra skillnad.

I denna by finns ett team kvinnor som tillverkar Wakami-smycken. De beslöt sig för att delta i xGuate och bestämde att sättet att tacka Guatemala skulle vara att tacka jorden som uppehåller dem. De skulle plantera träd längs en flod för att börja återhämta ekosystemet. Och de skulle inte göra det ensamma. De skulle bjuda in sina familjer och de lokala myndigheterna.

Det här ettåriga barnet som bär ett träd tar mig hela cirkeln runt. Drömmar om träd, om kvinnor, om inkomstmarknader och om hälsosamma barn – med träd!

Det här är min dröm blir sann.

Det finns dock en stor skillnad i den fullständiga cirkeln nu. För trettio år sedan kände jag mig ensam. Inte längre. Nu är jag en del av ett globalt samhälle och det ger mig hopp.

Hopp är en kraft som gör att vi vill leva! Livet är gott.”


Detta är ett utdrag från ett blogginlägg av María Pacheco. Läs mer av María och hennes syn på drömmars kraft.

María Pacheco är grundare till varumärket Wakami och det koncept av nyttigheter som blir tillgängliga för kvinnor som tillverkar Wakamis produkter.

Independently verified
66 recensioner